煮呢個餸係就係功夫多,
又要切粒,又要撻豬肉,
又要開油鑊炸;
但一煲過有湯有菜有肉,
加多碗白飯,
咁又一餐囉!
材料: 豬肉碎$20、馬蹄5粒、冬菇(大)2隻、娃娃菜3棵、
薑蓉、乾蔥蓉、蛋白1個和雞湯500ml
醃料: 豉油1湯匙、鹽半茶匙、糖1茶匙、麻油和粟粉
做法: 將娃娃菜切段洗淨備用;冬菇和馬蹄切碎後,
加入豬肉碎、薑蓉、乾蔥蓉、醃料和蛋白攪勻醃1小時;
(用下撻下D豬肉碎至起膠狀,咁炸肉時唔會咁易散呀!)
將豬肉碎搓成大肉丸,落油鑊炸至金黃色上碟備用;
將雞湯500ml放入Le-creuset 22cm 深底鍋,加薑片、娃娃菜和肉丸煮滾後,
轉小火燉30分鐘,最後灑上蔥粒便成。
大家可以入嚟Facebook讚下我新開嘅Fans專頁呀!
好好味嘅餸…请问肉碎係咪腌咗先撻?$20大概几重?唔该!
回覆刪除大約300g左右啦!
刪除醃咗先撻呀!
刪除唔该晒…多谢分享!
刪除功夫菜花心思呀!
回覆刪除唔炸肉都得,做肉丸就簡單得多啦!
刪除請問點解用蛋白醃豬肉呢?
回覆刪除加蛋白使D肉有黏性,搓肉丸時冇咁易散架!
刪除謝謝!
刪除我怕炸野架
回覆刪除唔炸白灼肉丸都得架!
刪除呢個我想煮.
回覆刪除煮啦!
刪除請問呢個是否上海餸?
回覆刪除哈哈,山寨版上海菜呀!
刪除Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
回覆刪除Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.