2014年10月30日 星期四

清湯燉獅子頭

 
煮呢個餸係就係功夫多,
 
又要切粒,又要撻豬肉,
 
又要開油鑊炸;
 
但一煲過有湯有菜有肉,
 
加多碗白飯,
 
咁又一餐囉!













材料: 豬肉碎$20、馬蹄5粒、冬菇(大)2隻、娃娃菜3棵、

薑蓉、乾蔥蓉、蛋白1個和雞湯500ml

醃料: 豉油1湯匙、鹽半茶匙、糖1茶匙、麻油和粟粉

做法: 將娃娃菜切段洗淨備用;冬菇和馬蹄切碎後,

加入豬肉碎、薑蓉、乾蔥蓉、醃料和蛋白攪勻醃1小時;

(用下撻下D豬肉碎至起膠狀,咁炸肉時唔會咁易散呀!)

將豬肉碎搓成大肉丸,落油鑊炸至金黃色上碟備用;

將雞湯500ml放入Le-creuset 22cm 深底鍋,加薑片、娃娃菜和肉丸煮滾後,

轉小火燉30分鐘,最後灑上蔥粒便成。



   
 

 
大家可以入嚟Facebook讚下我新開嘅Fans專頁呀!

  

16 則留言 :

  1. 好好味嘅餸…请问肉碎係咪腌咗先撻?$20大概几重?唔该!

    回覆刪除
  2. 回覆
    1. 唔炸肉都得,做肉丸就簡單得多啦!

      刪除
  3. 請問點解用蛋白醃豬肉呢?

    回覆刪除
  4. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    回覆刪除

如果大家覺得我煮嘅餸菜啱哂口味嘅話,不妨留個言,鼓勵下我啦!